İçeriğe geç

Eski Dilde Damla Ne Demek

Latince damla ne demek?

Latincede “damla” anlamına gelen gutta adı verilen damla şeklindeki mimari detay, yağmurun cephe yüzeyini kontrolsüz bir şekilde kirletmesini önler. Guttae (damla) eklenmesi; Damla şekli, antik çağda Dor tarzı binalar için özel bir detaydı ve diğer stillerde değişiklik gösterir.

Eski dilde koku ne demek?

“Rüzgar, hava, rüzgar” denmektedir. Yiḏ kelimesi KB’de sıklıkla “koku” anlamında geçmektedir (Arat, 1979: 537). DLT’de yiḏ kelimesi (Dankoff ve Kelly, 1984: 173, s. 465) Ar. Rīḥ ile karşılanmıştır.

Bulmacada Damla Hastalığı Nedir?

Gut veya gut hastalığı metabolik bir eklem hastalığıdır.

Eski dilde ateş ne demek?

Eski Türkçedeki od kelimesi ile Farsçadaki nâr kelimesi bazen aynı anlamda kullanılmaktadır.

Damla sözcüğünün kökü nedir?

drop- – İngilizce sözlük. Eski Türkçe tam- “bırakmak” fiilinden, Türk-Türk eki +AlA- ile türemiştir. Orijinal fiil tam-mak/dam-mak iken, +AlA- eki istikrarsız ve sürekli bir eylemi belirtmek için eklenmiştir.

Damla Arapça kökenli mi?

Eski Türkçede “tamla” olarak yazılan Damla ismi, “tammak” fiilinden gelmektedir. Bir sıvının en küçük parçasına damla denir. Bu kelime bazı cümlelerde daha az veya daha çok anlamında kullanılır.

Farsça güzel koku ne demek?

Bû/buy Farsçada koku, parfüm demektir. Bildiğiniz gibi -istan yer belirtir. Hatta bir halk türküsü şöyle der: “Sen mor ağaçtan daha güzelsin.” “Kendine bir erguvan ağacı al” deyişinde de erguvan ağacı gibi kokar.

Eski Türkçede kök ne demek?

Eski Türkçedeki “bitki kökü” kökünden gelmektedir.

Eski dilde temiz ne demek?

Özet: Sîne-sâf terimi, Farsçada göğüs, feryat, sadr kelimelerinden gelir; gönül, gönül, gönül anlamına gelen “sîne” kelimesi ile temiz, saf, berrak, samimi anlamına gelen Arapça “sâf” kelimesinin birleştirilmesiyle meydana gelmiştir.

Bulmacada damla ne demek?

Arapçadan dilimize giren Katre kelimesi, damla ile eş anlamlıdır. “Kadre” ve “Katra” kelimeleri sıklıkla kullanılsa da, bilmeceler genellikle “Katre” cevabını ister.

Damlalı hasta ne demek?

O dönemde padişahlar bu hastalığa yakalanıp aşırı yemek ve aşırı alkol tüketiminden dolayı vefat etmişler, bu da hastalığın ismini değiştirmiştir. Bu hastalığa “damla” da denmektedir.

Tofüs nedir?

Tofüs, ürik asit kristallerinin cilt altında birikmesiyle karakterize kronik bir gut hastalığıdır. Ellerde, ayaklarda, bileklerde ve kulaklarda görülebilen tofüs, ağrılı olmayan ancak atak sırasında iltihaplanan ve ödemli hale gelen sert bir deri altı şişliği olarak ortaya çıkar.

Eski dilde duman ne demek?

Duman – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe tuman “sis, bulut” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe tun- “kapatmak, hava bulutlu hale gelir” fiilinden, Eski Türkçe +(g)An ekiyle türemiştir.

Eski dilde ölmek ne demek?

Uzul- fiilinin gerçek anlamı “kesmek, kırmak”tır. Bu ifade “nefes ve yaşama yeteneğinin bedenden ayrılması” anlamında “sesini kaybetmek, ölmek” anlamına gelir.

Eski dilde kış ne demek?

Zemheri, eski dilde (Arapça zamharīr زمهرير “22 Aralık’ta başlayan kışın en soğuk günleri, kış, erbain” kelimesinden türemiştir).

Supp neyin kısaltması?

supp – Bir fonksiyona destek.

Damla hangi köken?

Türkçe kökenli bir isim olarak öne çıkan Damla ismi, çok eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bir kelime olup kız çocuk denildiğinde sıklıkla karşımıza çıkan bir kelimedir.

Qid ne demek?

QID günde dört kez, BID günde iki kez anlamına gelir. QID eczacının hastaya günde dört kez ilaç almasını söylemek için kullandığı bir kısaltmadır. 8 Kasım 2021QID günde dört kez, BID günde iki kez anlamına gelir. QID eczacının hastaya günde dört kez ilaç almasını söylemek için kullandığı bir kısaltmadır.

Latincede tuz ne demek?

İngilizcedeki “salary” kelimesi, tuz anlamına gelen Latince “salarium” kelimesinin kökünden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir